niedziela, 27 lipca 2014

Borówkowa chmurka

"Borówkowa chmurka" to deser niezwykle prosty w przygotowaniu. "Chmurkę" możecie przygotować w dowolnej wersji smakowej, w zależności od użytych owoców.


BORÓWKOWA CHMURKA


Składniki (2-3 porcje):

  • 350 g jogurtu naturalnego gęstego, np. greckiego (do 3% tłuszczu)
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • naturalny słodzik - np. ksylitol (3 łyżki)


Żelatynę należy dokładnie rozpuścić w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Jogurt miksujemy z jagodami, dodajemy lekko przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę oraz słodzik. Miksujemy kilka minut, aby napowietrzyć masę, którą następnie przelewamy do miseczek lub pucharków. Deser po ozdobieniu świeżymi owocami można jeść prosto z pucharków. Aby otrzymać deser w formie widocznej na zdjęciu należy na chwilkę zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, poczekać aż zewnętrzna warstwa się delikatnie rozpuści i przełożyć na talerzyk. Taką wersję polecam bardziej wprawionym kucharzom ;)

1 komentarz: