wtorek, 22 lipca 2014

Kasza jaglana z kurkami podana z grillowanym pstrągiem

Kasza jaglana ma charakterystyczny posmak, który nie każdemu przypada do gustu. Absolutnie nie może to być powodem wykluczenia jej z diety. W końcu to jedna z najzdrowszych kasz! Rozwiązaniem są różne dodatki smakowe. A ponieważ niedawno w sklepach pojawiły się kurki, to własnie one stały się przewodnią nutą mojej kaszy.

Ale... Jak widać na zdjęciu, kasza była tylko częścią niedzielnego obiadu. Całości dopełnił dostojny pstrąg tęczowy, doprawiony ziołami prowansalskimi, grillowany bez tłuszczu. Mmm... Rozkosz dla podniebienia ;) 


KASZA JAGLANA Z KURKAMI
PODANA Z GRILLOWANYM PSTRĄGIEM W ZIOŁACH PROWANSALSKICH


Składniki (2 porcje):
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 200 g kurek
  • średnia cebulka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

  • 2 filety pstrąga tęczowego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • sok z cytryny

Wskazówki jak ugotować kaszę podałam już wcześniej, ale dla porządku powtórzę:
- zanim zaczniesz gotować kaszę, przepłucz ją dokładnie w zimnej wodzie (najlepiej dwukrotnie)
- następnie przepłucz ją wrzącą wodą
- teraz możesz zacząć gotować - szklankę suchej kaszy gotuj w 1 litrze wody, na małym ogniu, pod przykryciem, z dodatkiem soli, przez 15-20 minut

Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kurki umyj, oczyść z ziemi, pokrój na mniejsze kawałeczki, dorzuć do cebulki. Grzyby z cebulką duś na małym ogniu przez około 10 minut, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie z kaszą.

Umyte filety z pstrąga posyp ziołami prowansalskimi i odrobiną soli (sprawdź czy mieszanka ziół nie ma w składzie soli). Ułóż rybę na mocno rozgrzanej patelni grillowej, przerzuć na drugą stronę po kilku minutach. Tak przygotowanego pstrąga przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.

P.S. 
Pamiętajcie, żeby do każdego posiłku dodać warzywa. Ja podałam danie z ogórkami małosolnymi posypanymi koperkiem. Ponieważ właśnie zostały u mnie już wyjedzone, niedługo zrobię nową partię i podzielę się przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz