czwartek, 24 lipca 2014

Kolorowe warzywa z piekarnika

Brakuje Wam pomysłu na ziemniaki? Zwykłe z wody są nudne, z sosem bardzo kaloryczne, na kaszę nie macie ochoty, mają być ziemniaki i już. Proponuję kolorowy, zapiekany mix warzywny - do ziemniaków dodajemy buraka i marchewkę.

KOLOROWE WARZYWA Z PIEKARNIKA
JAKO DODATEK DO DAŃ MIĘSNYCH I RYBNYCH



Składniki (2-3 porcje):
  • 5 ziemniaków
  • 3 małe buraki
  • 1 duża marchewka
  • łyżka oliwy lub oleju
  • przyprawy kuchni włoskiej, zioła prowansalskie, gałązka rozmarynu
  • sól

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na duże cząstki, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy około 10 minut. Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy w skórkach przez około 10 minut, następnie obieramy i kroimy. Buraki gotujemy osobno, żeby nie zafarbowały pozostałych warzyw. Ugotowane warzywa odcedzamy, polewamy olejem, posypujemy przyprawami, mieszamy. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni, aż ziemniaki się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz