piątek, 18 lipca 2014

Krem z pora i cukinii

Za co uwielbiam zupy w formie kremu? Są bardzo pożywne. Dzięki nim łatwo można "przemycić" warzywa w diecie niejadków... Wyglądają niezwykle atrakcyjnie, dlatego doskonale nadają się na wszelkie przyjęcia.

KREM Z PORA I CUKINII


Składniki (4-5 porcji):
  • 1 duży por
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 1 ziemniak
  • 0,5 litra wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • przyprawy kuchni śródziemnomorskiej (np. bazylia)

Warzywa dokładnie umyć, obrać (cukinię pozostawiamy ze skórką). Pora, cukinię i ziemniaka kroimy na plasterki. Marchewkę kroimy na kilka dużych kawałków. Dolewamy wodę, doprawiamy czosnkiem, a następnie gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy marchewkę, miksujemy pozostałe warzywa na gładką masę. Potrawę doprawiamy odrobiną soli i przypraw ziołowych. 
Do kremu doskonale pasuje jajko gotowane na twardo i kiełki słonecznika. Polecam też wersję z białym serem twarogowym.

P.S.
A co zrobić z marchewką? Jutro wykorzystam ją na śniadanie. Szczegóły w kolejnym poście.


Życzę smacznego,
Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz