sobota, 19 lipca 2014

Pasta marchewkowo-jajeczna na kanapki

Marchewka na śniadanie? A czemu nie!

Tak jak obiecałam, podaję sposób na wykorzystanie gotowanej marchewki, która nam została po zupie, czy wywarze warzywnym.


PASTA MARCHEWKOWO-JAJECZNA
NA KANAPKI


Składniki (na 4-5 kanapek):
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 2 jajka na twardo
  • łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebulki
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy

Składniki należy rozdrobnić (marchewkę i jajka wystarczy rozgnieść widelcem), a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą, pieprzem, kurkumą lub innymi ulubionymi przyprawami. Pasta idealnie pasuje do kanapek na śniadanie.

Jakie są zalety pasty? 
Nie ma zbędnych kalorii, zawiera dużo beta-karotenu (zarówno z marchewki jak i z żółtka jajka), dostarcza nam dobrej jakości białko (białko jaja kurzego jest źródłem tzw. białka wzorcowego - dostarcza nam niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach).

A więc - na zdrowie!

Miłego weekendu, piękna sobota nam się zapowiada ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz