niedziela, 20 lipca 2014

Kakaowy pudding z kaszy jaglanej z grillowaną gruszką

Delikatny kakaowy pudding z kaszy jaglanej z soczystą grillowaną gruszką - brzmi cudownie, smakuje jeszcze lepiej! To moja niedzielna chwila kulinarnej przyjemności...

Pomysł na deser pojawił się, gdy przypadkowo ugotowałam zbyt dużo kaszy do obiadu... Musiałam ją jakoś wykorzystać, przecież nie będę wyrzucać jedzenia ;)

Uwaga - deser jest niebezpiecznie pyszny!


KAKAOWY PUDDING Z KASZY JAGLANEJ
Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ


Składniki (2 porcje):
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki przed gotowaniem)
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1,5 łyżki miodu
  • cynamon
  • gruszka


Ugotowaną wcześniej kaszę należy zalać mlekiem, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać kakao, dokładnie wymieszać, zagotować. Do lekko przestudzonej masy dodać miód i cynamon, zmiksować blenderem, ponownie zagotować. Przełożyć masę do miseczek lub pucharków, wstawić do lodówki.

Gruszkę dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki (o grubości około 5 mm). Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej (zwykła teflonowa też powinna się sprawdzić), podgrzewać bez dodatku tłuszczu przez około 5 minut z każdej strony, aż gruszka zrobi się lekko "szklista". Tak przygotowane plasterki ułożyć na ostudzonym puddingu.


A jeśli nie gotowaliście wcześniej kaszy jaglanej, mogą przydać się Wam moje wskazówki:
- aby uniknąć nieprzyjemnego posmaku kaszy jaglanej, zanim zaczniesz ją gotować, przepłucz ją dokładnie w zimnej wodzie (ja robię to dwukrotnie)
- następnie przepłucz ją wrzącą wodą
- teraz dopiero można zacząć gotować - szklankę suchej kaszy gotujemy w 1 litrze wody, na małym ogniu, pod przykryciem, z dodatkiem soli, przez 15-20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz