wtorek, 29 lipca 2014

Sałatka z pieczoną papryką i kulkami mozzarelli

Gdy przychodzą goście nie ograniczajcie się tylko do ciężkich dań i słodyczy. Nawet łasuchy skuszą się na sałatkę, jeśli będzie kolorowa i choć odrobinę inna niż te spotykane w każdej knajpce. W zeszły weekend postawiłam na pieczoną paprykę.


SAŁATKA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I KULKAMI MOZZARELLI



Składniki (4 porcje):
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • mieszanka przypraw kuchni włoskiej
  • 250 g roszponki
  • garść kiełków słonecznika
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • 150g kuleczek mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz, drobno posiekane świeże zioła (np. bazylia)


Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić na szerokie paski, posypać przyprawą kuchni włoskiej, przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni na 15 minut. Pozostałe warzywa dokładnie umyć, pomidorki przekroić na połówki, odlać zalewę od kuleczek mozzarelli. Ułożyć wszystkie składniki w misce, delikatnie przemieszać i polać sosem typu winegret (oliwę wymieszać z octem i przyprawami). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz