środa, 23 lipca 2014

Sezamowe ciasto z ciecierzycy polane śliwkami w syropie miodowym

Ciecierzyca, inaczej biały groszek lub cieciorka, pasuje zarówno do dań słonych jak i słodkich. Wykorzystanie warzyw strączkowych w deserach jest bardzo ciekawym pomysłem, dlatego upiekłam dziś nad ranem ciasto z ciecierzycy o smaku sezamowym. Przypomina mi nieco chałwę, ale taką "odchudzoną" ;)


SEZAMOWE CIASTO Z CIECIERZYCY
POLANE ŚLIWKAMI W SYROPIE MIODOWYM


Składniki (8 kawałków):

  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy
  • mały jogurt naturalny (150 g)
  • 3 jajka
  • słodzik odporny na wysokie temperatury - ja wybrałam tagatozę (4-5 płaskich łyżek)
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka nasion sezamu


Ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 5 godzin, żeby się namoczyła (można zostawić na całą noc). Następnie wymieniamy wodę i gotujemy na niedużym ogniu przez 1,5 godziny. [Wskazówka: Żeby było szybciej można użyć ciecierzycy z puszki - 2 opakowania.] Odlewamy wodę, miksujemy na gładką masę dodając jogurt, jajka, olej sezamowy i słodzik. Niedużą blachę (15x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy przygotowaną masę, posypujemy nasionami sezamu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Moim zdaniem ciasto bardzo dobrze smakuje w połączeniu z owocami. Dziś wybrałam akurat śliwki, które pokroiłam w drobną kostkę i polałam niewielką ilością miodu. Po kilkunastu minutach wytworzył się pyszny syrop śliwkowy, którym polałam ciasto.
Warto wypróbować też inne połączenia, jestem pewna, że ciasto idealnie skomponuje się też z malinami i morelami ;)

Ciasto niewątpilwie jest dużo zdrowsze od tradycyjnych. Zawiera białko roślinne i zwierzęce, błonnik, ma mało cukrów prostych, niski indeks glikemiczny. Jeśli pokroimy je na 8 kawałków - dostarcza około 140 kcal (liczone bez owoców). Nie jest to więc duży grzech, ale nie przesadzajmy z ilością zjedzonych porcji...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz