piątek, 18 lipca 2014

Kuleczki mięsne ze szpinakiem

Zdrowe odżywianie nie oznacza głodówek, jedzenia samych warzyw i produktów typu light! Każdy organizm potrzebuje porządnych dawek energii każdego dnia. Takimi zastrzykami powinno być śniadanie i obiad. Nie zapominajmy jednocześnie o pozostałych posiłkach: drugie śniadanie, podwieczorek i kolacja! To właśnie one często nam gdzieś giną w natłoku codziennych obowiązków...


Dziś zdecydowałam się polecić Wam pyszne, pełnowartościowe danie obiadowe, zawierające zarówno białko, węglowodany jak i tłuszcze. Nie powinniśmy rezygnować z żadnego z tych składników, ważne są proporcje i JAKOŚĆ!


SZPINAKOWE KULECZKI MIĘSNE
Z RYŻEM PEŁNOZIARNISTYM I SAŁATKĄ



Składniki (na około 8 kotletów):
- 500 g mięsa drobiowego mielonego, np. z indyka
- 1 jajko
- 200 g rozdrobnionego szpinaku
- 2 duże łyżki mielonego siemienia lnianego
- przyprawy i sól (czosnek)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uformuj kuleczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Mimo pieczenia kotleciki będą soczyste ;) Ale jeśli bardzo się martwisz, że wyschną, możesz piec je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub wstawić do piekarnika naczynie z wodą, która parując zwiększy wilgotność w piekarniku.
Siemie lniane tworzy kleikowatą konsystencję, dzięki czemu kotleciki nie wysychają tak łatwo jak "tradycyjne".

Wskazówka: Kotleciki łatwiej będzie uformować, gdy zmoczysz dłonie wodą - nie będą się przyklejać

Do kotlecików dodaj ugotowany na sypko ryż pełnoziarnisty i zestaw warzyw skropiony odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek (na zdjęciu mix sałat z kiełkami z rzodkiewki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz