czwartek, 7 sierpnia 2014

Ajwar, czyli sos Półwyspu Bałkańskiego

Na gotowych, sklepowych sosach ze słoiczka raczej polegać nie powinniśmy. Są pełne substancji dodatkowych, które albo szkodzą, albo zwyczajnie nie wnoszą nic dobrego do diety. Warto więc od czasu do czasu spędzić dłuższą chwilę w kuchni i zrobić swój smaczny i zdrowy sos. Podróże po południowej części Europy pozwoliły mi poznać smak ajwaru - ostrego sosu z dominującym smakiem papryki, który pasuje do mięs, sałatek, a nawet do zwykłej kanapki.


AJWAR - SOS PÓŁWYSPU BAŁKAŃSKIEGO



Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 2 papryki białe lub żółte
  • 2 duże pomidory
  • 1 cukinia (tradycyjnie dodaje się też bakłażan)
  • 10 ostrych papryczek chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • sól


Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i delikatnie podsmażyć na oliwie. Paprykę słodką i ostrą umyć, oddzielić szypułki i nasiona, drobno pokroić, dodać do czosnku, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Umytą, obraną cukinię i pomidory pokroić i dodać do papryki, a następnie dusić wszystkie warzywa jeszcze przez około 20 minut. Zdjąć przykrywkę, odparować warzywa ze zbędnej wody, ostudzić i zmiksować blenderem. Doprawić solą do smaku, ponownie podgrzać i przełożyć do słoiczków.

Dodatkowe rady:
- podczas krojenia ostrych papryczek najlepiej zabezpieczyć ręce rękawiczkami lateksowymi - należy uważać, żeby nie podrażnić oczu,
- papryki i pomidorów nie trzeba obierać ze skórki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz