niedziela, 17 sierpnia 2014

Jajeczno-brokułowe śniadanie w kokilkach

Przychodzi czasem ochota na ładnie podane, niecodzienne śniadanie. Szerokie pole do popisu dają wtedy małe naczynka do zapiekania. Wystarczy wypełnić je wybranymi warzywami, zalać jajkiem i zapiec. Po kilku minutach możemy delektować się wytwornym śniadaniem...


JAJECZNO-BROKUŁOWE ŚNIADANIE W KOKILKACH


Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka
  • 2 duże różyczki brokuła
  • 2 pieczarki
  • 2 małe kosteczki sera pleśniowego


Różyczki brokuła należy umyć i podgotować w lekko osolonej wodzie (lub na parze) przez około 10 minut. Przełożyć je do naczynek, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, zalać jajkami (nie rozbijając żółtek). Na wierzch położyć kawałeczek sera pleśniowego. Kokilki wstawić do piekarnika na około 8 minut (temp. 180 stopni). Danie można podać z grzankami z chleba żytnego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz