czwartek, 21 sierpnia 2014

Lekka zupa rybno-koperkowa

Delikatna zupa rybna z koperkowym aromatem to doskonałe danie dla osób dbających o smukłą sylwetkę. Może pełnić rolę pełnego obiadu, a nie tylko pierwszego dania.


LEKKA ZUPA RYBNO-KOPERKOWA


Składniki:

  • 2 małe filety ryby (np. dorsza) - około 500 g
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 pęczka koperku
  • jogurt naturalny
  • 1 litr wody
  • sól, pieprz


Do wody dodajemy kaszę, obraną pietruszkę, seler, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować przez około 20 minut, po czym wyjąc pietruszkę i seler. Umytą rybę należy pokroić w duże kawałki, dodać do zupy i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Zupę mieszamy bardzo delikatnie, tak aby nie rozdrobnić ryby. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy drobno pokrojony koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Po nałożeniu dania na talerz dekorujemy je łyżką jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz