niedziela, 31 sierpnia 2014

Pasta z bakłażana i kaparów

Zwykłe potrawy stają się ciekawsze, gdy podamy je z niecodziennymi dodatkami. Mogą to być pasty, sosy, małe przekąski. Jakiś czas temu przygotowałam wyrazistą w smaku pastę z bakłażana i kaparów. Świetnie sprawdziła się jako dodatek do pieczonego mięsa oraz w formie dipu do słonych przekąsek.


PASTA Z BAKŁAŻANA I KAPARÓW


Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki kaparów marynowanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju
  • sól


Umytego bakłażana kroimy w plasterki, solimy po obu stronach, odstawiamy na kilka minut (bakłażan wypuści wtedy wodę i straci goryczkę). Wycieramy każdy plaster ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę najmniejszą jak tylko potrafimy. Ząbek czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i podsmażamy delikatnie na oleju. Dodajemy pokrojonego bakłażana, smażymy do miękkości. Kapary odcedzamy z zalewy, kroimy każdy na pół (lub drobniej), dodajemy do przestudzonego bakłażana. Mieszamy wszystkie składniki z jogurtem naturalnym.

Jeśli nie macie ochoty kroić składników w tak drobną kostkę, pastę można pod koniec zmiksować. Niestety nie wygląda wtedy tak atrakcyjnie...

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciekawa jestem tego połączenia. Kapary pewnie doskonale uzupełniają smak. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń