wtorek, 12 sierpnia 2014

Zapiekana kasza jaglana na słodko

Zapiekana kasza jaglana z owocami to smaczna propozycja na śniadanie lub deser. Wystarczy przygotować danie wieczorem, żeby pysznie rozpocząć dzień, nie tracąc cennych minut przed wyjściem z domu.


ZAPIEKANA KASZA JAGLANA NA SŁODKO



Składniki (6 porcji):

  • szklanka kaszy jaglanej
  • jabłko
  • 10 suszonych moreli
  • jajko
  • 3 łyżki miodu (lub słodzik naturalny)
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu


Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy przez około 20 minut. Do odcedzonej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy starte jabłko, drobno pokrojone morele, jajko, miód, sok z cytryny i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190-200 stopni, z termoobiegiem. Zapiekanka świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo podobną robiłam wczoraj, tylko miód zastąpiłam bananem i warstwami ułożyłam kaszę i stare jabłka z cynamonem :) Ale wygląda smakowicie Twoja wersja... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaglanka z rana to zdecydowanie najlepszy początek dnia! szybko, zdrowo i smacznie - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. o mniaamm!
    zapiekana jaglana jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotuję kaszę jaglaną ale dodaję owoce suszone,miód,zmielone siemię i pestki słonecznika po ostudzeniu - obróbka termiczna zabija wszelkie wartości w miodzie i owocach

    OdpowiedzUsuń