niedziela, 31 sierpnia 2014

Zapiekana pierś z kurczaka w sosie meksykańskim

Dziś dzielę się przepisem na danie dostarczające dużą ilość białka zwierzęcego i roślinnego. Podstawą dania jest mięso z piersi z kurczaka i czerwona fasola. 


ZAPIEKANA PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE MEKSYKAŃSKIM


Składniki (5-6 porcji):
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli
  • kartonik przecieru pomidorowego (500 g)
  • czerwona papryka
  • duża cebula
  • łyżka oleju
  • sól
  • przyprawy: chilli, papryka słodka


Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10-12 godzin (np. na noc). Po tym czasie przepłukujemy fasolę czystą wodą i gotujemy przez około 25 minut. Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (każdą pierś na 2-3 części), solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy odrobinę oleju, drobno posiekaną cebulkę, paprykę, ugotowaną fasolę, zalewamy przecierem pomidorowym i obficie przyprawiamy. Pieczemy w temp. 180 stopni pod przykryciem przez około 45 minut, potem odkrywamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5-10 minut, żeby odparować wodę z sosu.

Mięso możemy zamarynować w sosie pomidorowym, cebulce, papryce i przyprawach - wstawiając je do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz