czwartek, 28 sierpnia 2014

Zdrowsza wersja spaghetti z sosem pomidorowym

Zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z ulubionych dań. Niektóre przepisy po prostu należy troszkę "poprawić". Odejmujemy zbędny tłuszcz, ucinamy trochę kalorii, unikamy węglowodanów prostych, dokładamy błonnik - otrzymujemy pomysł na prostą modyfikację spaghetti bolognese.


ZDROWSZA WERSJA SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM



Składniki (4 porcje):

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 500 g przecieru pomidorowego (1 kartonik)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ziołowe przyprawy kuchni włoskiej, sól


Cebulę należy obrać, drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju (smażymy pod przykryciem, aby cebula się zeszkliła i zmiękła). Mięso dokładnie myjemy, kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy, dorzucamy na patelnię, solimy i smażymy razem z cebulką przez kilka minut. Pieczarki obieramy lub dokładnie myjemy, kroimy na drobną kostkę i dokładamy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut, następnie zdejmujemy przykrywkę, żeby odparować zbędną wodę. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy i gotujemy (od czasu do czasu mieszając) tak długo, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Do dania nie dodajemy żółtego sera - zapewniam, że obiad będzie smaczny bez tych dodatkowych kalorii ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz