poniedziałek, 22 września 2014

Indyk pieczony z pietruszką i pieczarkami

Smak pieczonego mięsa możemy dowolnie modyfikować dodając za każdym razem inne warzywa, owoce czy grzyby. Pierś z indyka z korzeniem pietruszki i pieczarkami jest dobrą propozycją na obiad w chłodne dni. Danie koniecznie uzupełnijcie ulubioną kaszą i smaczną surówką.


INDYK PIECZONY Z PIETRUSZKĄ I PIECZARKAMI



Składniki (5-6 porcji):

  • mięso z piersi indyka (ok. 1 kg)
  • 2 średniej wielkości pietruszki korzeniowe
  • 250 g pieczarek (10-15 sztuk)
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • woda


Mięso myjemy, przyprawiamy solą, curry i odrobiną pieprzu. Naczynie żaroodporne polewamy odrobiną oleju, układamy w nim pierś z indyka. Pieczarki, pietruszki i cebulę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa. Do naczynia wlewamy szklankę wody (uważamy, żeby nie spłukać przypraw z mięsa). Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz