poniedziałek, 29 września 2014

Musztardowa zupa krem z jarzynami

Dlaczego musztardowa zupa przyszła mi do głowy? Bo zwykły krem jarzynowy miał zbyt prosty smak. Jak to się mówi... Potrzeba matką wynalazku :)


MUSZTARDOWA ZUPA KREM Z JARZYNAMI


Składniki:

  • 3 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 małe ziemniaki
  • 5 liści laurowych
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1,5 - 2 litry wody


Pietruszki, seler, cebulę, marchew myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą - taką ilością, aby pokryła wszystkie warzywa (ok. 1,5 litra). Do garnka dorzucamy liście laurowe. Gotujemy około 30 minut, dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut (aż wszystkie warzywa będą miękkie). Wyjmujemy liście laurowe. Miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Dodajemy musztardę, oliwę, solimy i doprawiamy pieprzem. Jeśli zupa wydaje nam się zbyt gęsta dodajemy troszkę wody. Czekamy aż zupa ponownie się zagotuje. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika, grzankami razowymi lub ulubionym serem (np. mozzarella, pleśniowym).

1 komentarz:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, oczywiście z nagrodami :) Trzeba przygotować zupę z kaszą :) Szczegóły są tutaj http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń