środa, 17 września 2014

Sałatka "hawajska" z kurczakiem i ananasem

Ananas świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Wykorzystują to liczne restauracje i pizzerie podając nam na talerzu tłuste i wysokokaloryczne potrawy. Dużo lepszą propozycją jest sałatka, którą szybko przygotujemy w domu. 


SAŁATKA "HAWAJSKA" Z KURCZAKIEM I ANANASEM


Składniki:
  • pieczone mięso z kurczaka (może być 1 pierś lub 1 udko bez skóry, ewentualnie kurczak wędzony)
  • pół świeżego ananasa
  • papryka czerwona
  • pół czerwonej cebulki
  • woreczek ryżu
  • mielona papryka słodka (opcjonalnie odrobina papryki ostrej)
  • sól

W sałatce możemy wykorzystać mięso upieczone na obiad poprzedniego dnia. Oddzielamy mięso kurczaka od kości i skóry, kroimy w kostkę. Obieramy ananasa usuwając zewnętrzną skórkę i twardy środek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z papryką i cebulką. Ryż gotujemy 2-3 minuty krócej niż zaleca producent (aby był lekko twardy i sypki). Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy papryką mieloną i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz