czwartek, 25 września 2014

Tarta pełnoziarnista z pieczarkami i puszystą pianką

Tarta z mąki pełnoziarnistej już dawno chodziła mi po głowie. Wciąż brakowało mi na nią czasu, ale dziś rano znalazłam chwilę na zrealizowanie tego pysznego planu. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką przyjemność.


TARTA PEŁNOZIARNISTA Z PIECZARKAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ


Składniki (6-8 porcji):

ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 ziarna
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki soli
pianka:
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 3 ziarna
  • 2 białka (z jajek do ciasta)
  • 2 całe jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i cukru
nadzienie:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków czerwonej papryki


Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto zbytnio przykleja się do naczynia należy delikatnie posypać je mąką. Formujemy kulę ciasta, wkładamy je do woreczka foliowego i do zamrażarki na 15 minut. 

W międzyczasie obieramy cebule, kroimy na szerokie paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli na patelnię. Podsmażamy jeszcze około 5 minut, bez przykrycia, żeby sok z pieczarek odparował. Delikatnie solimy i przyprawiamy mielonym pieprzem. Studzimy.

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Chwilę ugniatamy i wałkujemy do momentu otrzymania ciasta o grubości około 0,5 cm. Staramy się rozwałkować ciasto równomiernie, żeby utworzyło koło (o średnicy większej niż blaszka o około 5-6 cm). Okrągłą blaszkę (średnica ~30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto, formujemy równej wysokości ścianki. Nakłuwamy całą powierzchnię ciasta widelcem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 20 minut.

W dużym naczyniu ubijamy pianę z 4 białek (żółtka wcześniej oddzielamy), w trakcie ubijania dodajemy szczyptę soli i cukru. Dodajemy łyżkę mąki, 2 żółtka, jogurt naturalny i miksujemy na gładką masę.

Na upieczonym spodzie z kruchego ciasta układamy podsmażone pieczarki z cebulką. Zalewamy je pianką. Ozdabiamy plasterkami czerwonej papryki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto ostygnie kroimy na kawałki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz