wtorek, 23 września 2014

Warzywa z pieczarkami w gęstym sosie z mielonych nasion lnu

Przyznaję, że dzisiejszy przepis to pomysł na "awaryjny" obiad, gdy brakuje czasu na coś bardziej skomplikowanego. Do tej potrawy można użyć w zasadzie dowolnych warzyw. Dlaczego więc publikuję ten przepis? Z powodu świetnego sosu, którego bazą jest mielone siemię lniane.


WARZYWA Z PIECZARKAMI W GĘSTYM SOSIE Z MIELONYCH NASION LNU


Składniki (2 porcje):

  • woreczek kaszy gryczanej
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 6-8 pieczarek
  • łyżka oleju
  • pół szklanki wody
  • czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • sól, zioła prowansalskie, pieprz, kurkuma


Warzywa myjemy, obieramy, kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki dodajemy, gdy cebulka się zeszkli. Przykrywamy patelnię, smażymy jeszcze około 5 minut. Gdy warzywa i pieczarki będą już wystarczająco podsmażone (powinno wystarczyć w sumie 10 minut), dodajemy wodę i mieszamy z siemieniem lnianym. Przyprawiamy, solimy, czekamy aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Potrawę podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz