niedziela, 7 września 2014

Zupa krem z pieczonych warzyw

Jesień zbliża się wielkimi krokami, co w kuchni oznacza bogactwo kolorowych warzyw. Proponuję je wykorzystać do ugotowania rozgrzewającej i mocno aromatycznej zupy z pieczonych warzyw.


ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW


Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • 3 szklanki wody
  • sól, papryka słodka i ostra
  • ser mozzarella w kulkach
  • ziarna słonecznika


Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek obieramy, kroimy na pół, dorzucamy do warzyw. Polewamy je olejem, obficie posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez godzinę. Następnie przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko na gładką masę, Doprawiamy solą, dużą ilością papryki słodkiej i odrobiną papryki ostrej. Zupę można podać z kuleczkami sera mozzarella i ziarnami słonecznika.

Aby wydobyć smak ziaren słonecznika należy je podgrzać na suchej patelni, aż zmienią barwę i lekko się zarumienią.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajna, a czy można skrócić czas gotowania, skoro warzywa są już upieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie można - jeśli mamy dobry mikser ;) Mój niestety nie należy do najlepszych, dlatego czekałam aż warzywa będą wystarczająco miękkie.

      Usuń
  2. świetna zupa, zwłaszcza na nadchodzącą jesień :)

    OdpowiedzUsuń