wtorek, 28 października 2014

Biała fasola w żółtych pomidorach

Czy białą fasolę zawsze musimy gotować "po bretońsku"? Proponuję lżejszy sos z żółtych pomidorów. Danie w wersji light, które oznacza mniejszą liczbę kalorii. Strączkowe same w sobie dają dużo energii, dlatego nie ma sensu dodawać do nich smażonej kiełbasy, czy zagęszczać sosu mąką. 


BIAŁA FASOLA W ŻÓŁTYCH POMIDORACH


Składniki:

  • szklanka suchej białej fasoli
  • 0,5 kg żółtych pomidorów
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Fasolę namaczamy przez 8-12 godzin, wymieniamy wodę, lekko solimy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania można jeszcze raz wymienić wodę - dzięki temu danie będzie łatwiej strawne. Gdy fasolka będzie już ugotowana odlewamy wodę. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę na odrobinie oleju. Umyte pomidory kroimy i dusimy razem z cebulką pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego Tak przygotowany sos dodajemy do fasolki. Doprawiamy sporą ilością majeranku, odrobiną soli i pieprzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz