poniedziałek, 6 października 2014

Jajecznica na parze

Przepis na jajecznicę przygotowaną na parze jest bardzo prosty. Ważny jest tu sposób przyrządzenia, który dla wielu może być zaskakujący. Niewątpliwie jest on zdrowszy od tradycyjnego smażenia.


JAJECZNICA NA PARZE


Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 2 plasterki wędliny
  • ew. odrobina masła, soli


Do garnka wlewamy wodę na wysokość 2-3 cm. Wkładamy do niego miskę (odporną na działanie wysokiej temperatury) o średnicy większej od garnka - tak aby "zawisła" nad powierzchnią wody. Wstawiamy garnek na palnik, czekamy aż woda zacznie się gotować. Wrzucamy do miski pokrojoną wędlinę, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Czekamy aż jajka całkowicie się zetną, mieszamy od czasu do czasu. Dla uzyskania bardziej wyraźnego smaku możemy (nie musimy) dodać odrobinę masła i soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz