wtorek, 21 października 2014

Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym z kuskusem pełnoziarnistym

W mojej kuchni ostatnio króluje żurawina. Owoc, który uwielbiam łączyć z potrawami słonymi i słodkimi. Spodziewajcie się kilku żurawinowych przepisów w najbliższym czasie :)
Mieliście okazję spróbować kuskusu pełnoziarnistego? Polecam.


POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŻURAWINOWYM
Z KUSKUSEM PEŁNOZIARNISTYM


Składniki (2 porcje):
  • mała polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

  • 1,5 szklanki żurawiny
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżek ksylitolu (3 łyżki cukru lub odpowiednia ilość innej substancji słodzącej)

  • 1/3 szklanki kuskusu
  • szczypta soli i ziół kuchni śródziemnomorskiej
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek


Polędwiczkę dokładnie myjemy, równomiernie solimy, pieprzymy, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Pieczemy pod przykryciem przez około 45 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po pierwszych 15 minutach pieczenia można delikatnie podlać wodą. Pieczone mięso łatwiej kroi się po ostudzeniu.

Żurawinę myjemy, usuwamy ogonki, zalewamy odrobiną wody (tyle, żeby tylko zakryć dno garnka) i gotujemy z imbirem - do momentu popękania wszystkich owoców (kilka minut). Na koniec dodajemy słodzik lub cukier. Tak przygotowanym sosem polewamy mięso.

Kuskus zalewamy wrzącą wodą w ilości wskazanej przez producenta - zazwyczaj około 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Doprawiamy solą i przyprawami, mieszamy z olejem lub oliwą.

Danie uzupełniamy surówką z ulubionych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz