wtorek, 28 października 2014

Ser twarogowy z ciepłym sosem żurawinowo-gruszkowym

Kolejny pomysł na szybkie danie z wykorzystaniem żurawiny. Tym razem na słodko, w towarzystwie gruszki i białego sera.


SER TWAROGOWY Z CIEPŁYM SOSEM ŻURAWINOWO-GRUSZKOWYM


Składniki:

  • 100 g białego sera twarogowego chudego lub półtłustego
  • pół szklanki świeżej żurawiny
  • 1 dojrzała, słodka gruszka
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta cynamonu

Owoce myjemy, obieramy (żurawinę czyścimy z ogonków). Żurawinę gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody (tylko tyle, żeby nie przywierała do garnka). Gdy owoce żurawiny popękają, dorzucamy do nich gruszkę pokrojoną w kostkę. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty, dodajemy cynamon. Na talerzu rozdrabniamy ser twarogowy i polewamy ciepłymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz