wtorek, 25 listopada 2014

Czekoladowe ciasto z cieciorką i skórką pomarańczy

Ciasto, które można przygotować bez mąki, to deser idealny dla tych co unikają glutenu. Smaczne, czekoladowe, wilgotne, z pomarańczową nutą - polecam.


CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIORKĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZY




Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek tagatozy (słodzika)
  • skórka z 1 pomarańczy
Polewa pomarańczowa:
  • 1 pomarańcz
  • szklanka wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy aż do miękkości. Do odcedzonej, ostudzonej cieciorki dajemy mleko i jaja. Miksujemy składniki na gładką masę. Następnie dodajemy kakao, tagatozę i skórkę z pomarańczy (wcześniej startą na średniej wielkości oczkach tarki). Mieszamy wszystkie składniki, przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Miąższ pomarańczy drobno kroimy, gotujemy kilka minut z wodą. Następnie miksujemy, dodajemy żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć przelewamy na ciasto. 

1 komentarz:

  1. Bardzo jestem ciekawa, jak takie ciasto może smakować :)

    OdpowiedzUsuń