środa, 3 grudnia 2014

Pieczony ananas z żurawiną i cynamonem

Szybka, ciepła przekąska w chłodne dni zawsze poprawia nastrój. Szczególnie gdy wykorzystamy w niej ananasa - symbol gorącego słońca i wakacji. 


 PIECZONY ANANAS Z ŻURAWINĄ I CYNAMONEM


Składniki:

  • pół świeżego ananasa
  • garść świeżej żurawiny
  • pół łyżeczki cynamonu



Umytego i obranego ananasa kroimy na mniejsze cząstki (stwardniały rdzeń wycinamy). Żurawinę myjemy, oczyszczamy z ogonków. Przekładamy owoce do naczynia do zapiekania, posypujemy obficie cynamonem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie owoce żurawiny powinny delikatnie popękać. 
Tak przyrządzone owoce świetnie smakują z białym serem twarogowym. Słodyczowe łasuchy mogą polać owoce odrobiną miodu (dopiero po wyjęciu z piekarnika).

2 komentarze: