wtorek, 5 maja 2015

Makaron z owocami morza

MAKARON Z OWOCAMI MORZA


Składniki (2 porcje):

  • mieszanka mrożonych owoców morza 250 g (kalmary, krewetki, omułki)
  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • ząbek czosnku
  • łyżka pesto
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego

Na patelni posmarowanej oliwą podsmażyć czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pokrojoną cebulkę ze szczypiorem. Gdy cebulka się zeszkli dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić pod przykryciem. Owoce morza rozmrozić, umyć, a następnie dorzucić na patelnię do podsmażonych warzyw. Jeśli jest to konieczne można podlać odrobiną wody, aby składniki nie przyklejały się do patelni. Owoce morza poddusić z warzywami przez 8-10 minut. Dodać pesto, makaron ugotowany al dente i dokładnie wymieszać. Całe danie można posypać świeżą bazylią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz