poniedziałek, 11 maja 2015

Pieczone frytki z batata z majerankiem

PIECZONE FRYTKI Z BATATA Z MAJERANKIEM


Składniki (2-3 porcje):

  • 2 bataty
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy
  • majeranek - czubata łyżka
  • sól ok. pół łyżeczki


Bataty myjemy, obieramy i kroimy na kształt frytek. Przekładamy frytki do miski, polewamy olejem, posypujemy majerankiem i solą. Dokładnie obtaczamy frytki olejem i przyprawami - najlepiej wymieszać dłonią. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

2 komentarze:

  1. za tradycyjnymi nie przepadam, ale te batatowe są super!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna alternatywa dla ziemniaka :)

    OdpowiedzUsuń