poniedziałek, 11 maja 2015

Pierś z indyka w marynacie miodowo-musztardowej

PIERŚ Z INDYKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ


Składniki:

  • około 750 g piersi z indyka
  • łyżka miodu gryczanego
  • łyżka musztardy dijon 
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli


Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy miód, musztardę, olej i sól. Następnie smarujemy taką marynatą mięso z indyka. Odkładamy mięso do lodówki na około 2 godziny, aby się zamarynowało. Przekładamy mięso z marynatą do foliowego rękawa do pieczenia, dokładnie zawiązujemy boki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190-200 stopni.

2 komentarze:

  1. Spotkałam się kilka razy z teorią, że mięso indyka jest bez smaku. A wystarczy je odpowiednio przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przygotowałem go w ten sposób na pierwszy dzień świąt. Jeżeli po świętach nic nie napiszę, będzie to oznaczało, że umarłem z rozkoszy.

    OdpowiedzUsuń