poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Pomidorowy pasztet z wątróbką

POMIDOROWY PASZTET Z WĄTRÓBKĄ


Składniki:

  • około 1 kg udek z kurczaka
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka soli

Mięso dokładnie umyć pod bieżącą wodą, ułożyć w dużym garnku, zalać wodą, gotować około 45 minut na niedużym ogniu. Następnie dodać umyte i obrane warzywa, gotować jeszcze 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, ostudzić mięso i warzywa. Mięso oddzielić od kości. Tak przygotowane mięso i warzywa dokładnie zmielić. Do rozdrobnionej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową i sól. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem lub wyłożonego papierem do pieczenia. Piec około godzinę w temperaturze 190 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz